Тичане или ходене?

Добавена на 27 Октомври 2017 | Категория: Упражнения | Добави в любими

Бягането е най-разпространеният вид спорт, който с течение на годините става все по-популярен. Безспорно човек, който редовно се занимава с бягане получава от него много ползи.

По време на бягането кръвта интензивно се снабдява с кислород, мускулите се тренират, оказва се полезно натоварване на сърцето и се изгарят калории, което помага за поддържането на организма във форма.

Но този вид физическо натоварване причинява и немалко вреди, ако бягането протича неправилно. В градски условия, например, бягането по асфалта често води до травми на стъпалото и гръбнака.Кои са причините? Когато по време на бягането краката се движат интензивно настъпва в момент, в който и двата крака са откъснати от земята, а след това се приземявате с цялата си тежест върху единия крак. При всяко такова приземяване гръбнакът изпитва силно натоварване и се случват сериозни травми, особено ако бягащият е с наднормено тегло.

При ходенето гръбнакът не изпитва натоварвания, тъй като краката винаги контактуват със земята и това предпазва от тежко приземяване. Следователно, ако смятате да се занимавате продължително време със спорт, но сте новак, то трябва да наблегнете в началото на бързото ходене, за да укрепнат мускулите ви.

Как да се борим с излишното тегло?

Повечето учени в последно време споделят мнението, че за изгарянето на мазнините бързото ходене е за предпочитане пред бягането. Защо? Установено е, че най-ефикасното изгаряне на мазнини се случва при определена честота на сърдечния пулс.

Ако той е твърде висок, то този режим на спортуване способства за тренинга на дихателна, сърдечно- съдовата система и за формирането на по-висока издръжливост. Но тренировките, при които пулсът се повишава значително, не способстват за изгарянето на мазнини. Без съмнение ще постигнете някакви резултати в отслабването, но те няма да ви зарадват силно.

При ходенето контролирането на пулса не е така трудно. Човек лесно може да регулира темпото, така че пулсът да достигне 120-140 удара в минута, което съответства на оптималното състояние за изгарянето на тлъстините

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Упражнения
Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е тази, която след дълъг работен ден, дава...

Как да се тонизирате с минимални усилия?

Как да се тонизирате с минимални усилия?

08 Август 2018

В днешното забързано ежедневие рядко ни остава време за спорт. Обикновено физическата активност се свежда до ...

Как се съкращава мускулът?

Как се съкращава мускулът?

07 Август 2018

Вдигате тежести, какво по – просто от това, всеки го може. Сложният процес се случва в самия мсукул. В него п...

Набирането, как и защо?

Набирането, как и защо?

31 Юли 2018

Въпреки че са често пренебрегвано упражнение за гърба, набиранията на лост ще натоварят напълно латералните м...