Трябва ли да ядем жълтъци?

Добавена на 29 Юли 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Това е въпрос, който доста хора си задават от известно време. Вреден ли е жълтъкът или не? Много хора го избягват като чума. Но не трябва да е така. Всичко зависи от това какво количество консумирате.

Яйчните белтъци съдържат минимално количество полезни мазнини и 4 грама протеин, докато в цяло яйце има 5 грама мазнини и 6 грама протеин. Виждаме, че и белтъците, и жълтъците съдържат достатъчно количество от важните аминокиселини (особено БЦАА), но основното съдържание на мазнини се намира в жълтъка. Тези мазнини може да са нежелани за спортист, който сваля тегло преди състезание, но в противен случай не носят никаква вреда и дори са полезни.



Освен това в жълтъка се съдържат големи количества витамини от Б групата - тиамин, фолиева киселина, рибофлавин, Б6 и Б12, а също и аминокиселината левцин - ключов фактор за стимулиране на мускулна хипертрофия. Изследванията показват, че мазнините, които се съдържат в жълтъка, помагат за намаляване на глада и апетита, и че хората, които консумират цели яйца постигат по- големи резултати в силата и мускулната маса, отколкото онези, които се хранят само с белтъците.

А холестерола?

Не е необходимо хранителният режим напълно да ограничава холестерола. Ние се нуждаем от малко холестерол. Той се произвежда естествено в организма и формира основната част от нашите клетки. Холестеролът помага за регулиране на хормоните, за използването на витамин Д и за смилането на храната.

Здравите възрастни с нормални нива на холестерол, които се упражняват редовно и спазват правилен хранителен режим, спокойно могат да консумират целя яйца без абсолютно никакъв проблем. Онези, които са генетично предразположени към високи нива на холестерол или вече са с наднормено тегло, трябва да ограничат жълтъците.



Истината е, че не само холестеролът предизвиква повечето проблеми. Истинската причина за негативни последици е оксигенацията на холестерола. Това е процес на развитие на свободните радикали, който постепенно превръща холестерола в разрушително съединение. Сам по себе си холестеролът в жълтъците дори е полезен. Холестеролът се окислява, когато е изложен на въздух. Това се случва по време на различните етапи и процеси при обработка на месото, млякото, яйцата, маслото и сиренето. Именно затова бързите закуски като пържено пиле, дюнер, хамбургери, сушени и пакетирани храни, са едни от най- големите източници на свободни радикали.

Така че, ако просто хапвате домашно приготвени яйца, няма да имате проблеми с висок холестерол. Но ако редовно консумирате яйчни жълтъци в комбинация с „джънк фууд”, тогава идват проблемите.

Заключение!

Ако сте здрави и тренирате сериозно, приготвяйте си яйцата вкъщи, хранете се здравословно и няма да имате никакви проблеми с жълтъците. Те са един плюс към изграждането на една по- добра физика!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...