Трябва ли да ядем жълтъци?
Добавена на 29 Юли 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Това е въпрос, който доста хора си задават от известно време. Вреден ли е жълтъкът или не? Много хора го избягват като чума. Но не трябва да е така. Всичко зависи от това какво количество консумирате.
Яйчните белтъци съдържат минимално количество полезни мазнини и 4 грама протеин, докато в цяло яйце има 5 грама мазнини и 6 грама протеин. Виждаме, че и белтъците, и жълтъците съдържат достатъчно количество от важните аминокиселини (особено БЦАА), но основното съдържание на мазнини се намира в жълтъка. Тези мазнини може да са нежелани за спортист, който сваля тегло преди състезание, но в противен случай не носят никаква вреда и дори са полезни.
Освен това в жълтъка се съдържат големи количества витамини от Б групата - тиамин, фолиева киселина, рибофлавин, Б6 и Б12, а също и аминокиселината левцин - ключов фактор за стимулиране на мускулна хипертрофия. Изследванията показват, че мазнините, които се съдържат в жълтъка, помагат за намаляване на глада и апетита, и че хората, които консумират цели яйца постигат по- големи резултати в силата и мускулната маса, отколкото онези, които се хранят само с белтъците.
А холестерола?
Не е необходимо хранителният режим напълно да ограничава холестерола. Ние се нуждаем от малко холестерол. Той се произвежда естествено в организма и формира основната част от нашите клетки. Холестеролът помага за регулиране на хормоните, за използването на витамин Д и за смилането на храната.
Здравите възрастни с нормални нива на холестерол, които се упражняват редовно и спазват правилен хранителен режим, спокойно могат да консумират целя яйца без абсолютно никакъв проблем. Онези, които са генетично предразположени към високи нива на холестерол или вече са с наднормено тегло, трябва да ограничат жълтъците.
Истината е, че не само холестеролът предизвиква повечето проблеми. Истинската причина за негативни последици е оксигенацията на холестерола. Това е процес на развитие на свободните радикали, който постепенно превръща холестерола в разрушително съединение. Сам по себе си холестеролът в жълтъците дори е полезен. Холестеролът се окислява, когато е изложен на въздух. Това се случва по време на различните етапи и процеси при обработка на месото, млякото, яйцата, маслото и сиренето. Именно затова бързите закуски като пържено пиле, дюнер, хамбургери, сушени и пакетирани храни, са едни от най- големите източници на свободни радикали.
Така че, ако просто хапвате домашно приготвени яйца, няма да имате проблеми с висок холестерол. Но ако редовно консумирате яйчни жълтъци в комбинация с „джънк фууд”, тогава идват проблемите.
Заключение!
Ако сте здрави и тренирате сериозно, приготвяйте си яйцата вкъщи, хранете се здравословно и няма да имате никакви проблеми с жълтъците. Те са един плюс към изграждането на една по- добра физика!
Яйчните белтъци съдържат минимално количество полезни мазнини и 4 грама протеин, докато в цяло яйце има 5 грама мазнини и 6 грама протеин. Виждаме, че и белтъците, и жълтъците съдържат достатъчно количество от важните аминокиселини (особено БЦАА), но основното съдържание на мазнини се намира в жълтъка. Тези мазнини може да са нежелани за спортист, който сваля тегло преди състезание, но в противен случай не носят никаква вреда и дори са полезни.
Освен това в жълтъка се съдържат големи количества витамини от Б групата - тиамин, фолиева киселина, рибофлавин, Б6 и Б12, а също и аминокиселината левцин - ключов фактор за стимулиране на мускулна хипертрофия. Изследванията показват, че мазнините, които се съдържат в жълтъка, помагат за намаляване на глада и апетита, и че хората, които консумират цели яйца постигат по- големи резултати в силата и мускулната маса, отколкото онези, които се хранят само с белтъците.
А холестерола?
Не е необходимо хранителният режим напълно да ограничава холестерола. Ние се нуждаем от малко холестерол. Той се произвежда естествено в организма и формира основната част от нашите клетки. Холестеролът помага за регулиране на хормоните, за използването на витамин Д и за смилането на храната.
Здравите възрастни с нормални нива на холестерол, които се упражняват редовно и спазват правилен хранителен режим, спокойно могат да консумират целя яйца без абсолютно никакъв проблем. Онези, които са генетично предразположени към високи нива на холестерол или вече са с наднормено тегло, трябва да ограничат жълтъците.
Истината е, че не само холестеролът предизвиква повечето проблеми. Истинската причина за негативни последици е оксигенацията на холестерола. Това е процес на развитие на свободните радикали, който постепенно превръща холестерола в разрушително съединение. Сам по себе си холестеролът в жълтъците дори е полезен. Холестеролът се окислява, когато е изложен на въздух. Това се случва по време на различните етапи и процеси при обработка на месото, млякото, яйцата, маслото и сиренето. Именно затова бързите закуски като пържено пиле, дюнер, хамбургери, сушени и пакетирани храни, са едни от най- големите източници на свободни радикали.
Така че, ако просто хапвате домашно приготвени яйца, няма да имате проблеми с висок холестерол. Но ако редовно консумирате яйчни жълтъци в комбинация с „джънк фууд”, тогава идват проблемите.
Заключение!
Ако сте здрави и тренирате сериозно, приготвяйте си яйцата вкъщи, хранете се здравословно и няма да имате никакви проблеми с жълтъците. Те са един плюс към изграждането на една по- добра физика!
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: