Видове Цинк!

Добавена на 05 Ноември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
На пазара съществуват различни форми на цинк, като те се различават коренно по своето действие и транспортните вериги, които използват за да се усвои цинкът в тялото. Накратко ще разгледаме качествата на най-популярните форми на цинк.

Цинк глюконат е съединение на цинкова сол с глюконова киселина. Това е една от най-разпространените и в същото време най-икономична форма на цинк. Спорен е въпросът доколко е ефикасна форма, предвид актуални проблеми с усвояването на цинк глюконата.
Някои изследвания отбелязват далеч по-ниска усвояемост в сравнение с други форми на цинк (цинк пиколинат и цитрат). Повечето научни тестове демонстрират положителни резултати при приема на цинк глюконат и увеличаване на нивата на цинк в тялото.Интересно е да се отбележи, че конкретно цинковият глюконат има по-добра усвояемост при прием на гладно, съпоставено с прием по-време на храна или след хранене. По-често ще намерите цинк глюконат като твърди таблетки или смучещи се дражета, като втората форма е за предпочитане предвид по-добрата усвояемост.

Цинк пиколинат е също популярна и икономична форма на цинк. Това е съединение на цинк с пиколинова киселина, като цинкът съставлява около 20% от общото съединение.
Тази хелатна форма се отличава със сравнително добра усвояемост, като самата пиколинова киселина спомага за по-бързо движение на цинка през интестиналния тракт. Сравнителните изследвания сочат по-добра абсорбция на цинк пиколинат, съпоставено с цинк цитрат, цинк глюконат и цинк сулфат.

Смята се, че цинк пиколинатът притежава по-добра усвояемост при прием с храна, но се препоръчват изцяло храни от животински източници, докато растителните такива са непрепоръчителни. Възможен проблем е дразненето на стомаха.

Цинк аспартат е друго хелатно съединение на цинк с аминокиселината аспаргинова киселина. Въпреки липсата на сравнителни съпоставки с другите форми на цинк, усвояемостта на цинк аспартата се потвърждава от неговите химични качества и някои изследвания, които потвърждават положителните му ефекти при орален прием. Цинк аспартатът не се разтваря във вода, но е разтворим в солна киселина, което го прави потенциално усвоим през интестиналния тракт.
Съществуват изследвания с немалък мащаб, които показват по-добрите качества на цинк аспартат в сравнение с други соли като цинк хистидин, цинк оротат и цинк ацетат, но съпоставки с най-популярните форми на пазара липсват (с изключение на цинк глицинат).

Ефективността на цинк аспартата се потвърждава в едно изследване от 1986 г. при употреба от 179 бременни жени. Цинкът успешно демонстрира профилактичния си ефект, като понижава драстично проблемите с бременността, без да се отбележат никакви странични ефекти.Цинк монометионин е патентовано съединение на цинк с аминокиселината Метионин, като цинкът съставлява около 20% от общата маса. Метионинът е една от най-добре усвоимите аминокиселини в човешкото тяло, което увеличава евентуалния потенциал на тази форма. Нужно е да се отбележи, че цинк монометионин е патентован продукт под името OptiZinc, което увеличава възможността от засилен маркетинг и спонсорирани изследвания от патентоносителя.
Съществуват няколко изследвания, които демонстрират ефективността на цинк монометионин. В едно изследване се прави сравнение между цинк оксид и цинк монометионин при прием от агнета, хранени главно със зърнени храни. Въпреки че усвояемостта на двете форми бива еднаква, цинк монометионинът се задържа за по-дълъг период от време в тялото, и неговото изхвърляне през уринарния тракт е драстично по-малко. Плазмените концентрации на цинк след 6 часа от приема са еднакви, но след 12 часа и 24 часа се изменят значително в полза на цинк монометионин. Други подобни сравнения показват по-добрата усвояемост на цинк монометионин в сравнение с цинк оксид и цинк сулфат.
Цинк глицинат е една от последните форми на цинк, появили се на пазара. Това е съединение на цинк с аминокиселината глицин. Характерно за тази форма е, че се отличава с висока цена и бива патент на Albion Labs, компания, известна с множество патентовани форми на минерали, включително и популярната форма на креатин – магнезиев креатин хелат (MagnaPower). Споменатото за евентуално спонсориране на изследвания и засилен маркетинг важи в пълна сила и за тази форма.

Въпреки че е ново съединение, вече съществуват няколко изследвания, свързани с ефективността му. В пряко сравнително изследване цинк глицинатът демнострира по-добра усвояемост и понижаване на симптомите при дефицит на цинк, сравнено с цинк сулфат.Във второ изследване, върху плъхове, цинк глицинатът демонстрира по-бързо усвояване, съпоставено с цинк лактат, цинк сулфат и цинк глюконат, но крайната биоактивност отстъпва на цинк глюконат.
В трето изследване, при прием на цинк от хора, цинк глицинатът се нарежда на първо място по биоактивност, следван от цинк пиколинат, цинк оксид и цинк глюконат. В едно четвърто изследване учени използват цинк глицинат и цинк аспартат при лечение на стомашна язва, като и двете форми демонстрират положителни резултати, със съвсем леко предимство на цинк аспартата.

На пазара съществуват и някои други форми на цинк, като цинк оксид, цинк сулфат, цинк цитрат, но те рядко се намират в самостоятелни опаковки и по-често са част от комплексни формули и витаминно-минерални комплекси. Често техните качества са или спорни, или пренебрегвани, но въпреки по-ниския им потенциал те не трябва да бъдат напълно пренебрегвани. Все пак тяхното значение е по-ниско от вече разгледаните популярни форми на цинк и затова няма да бъдат обект на по-подробен анализ.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...