Витамин К!

Добавена на 19 Ноември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Витамин К е един от витамините, чиято популярност е сравнително малка, но тепърва ще расте. Витамин К е мастноразтворим витамин и може да се синтезира в човешкото тяло. Въпреки това, специалистите считат, че витамин К спада към категорията на есенциалните витамини, защото тялото не може да покрие в достатъчни количества собствените си нужди.Скоро беше установено, че метаболизмът на витамин К е тясно свързана с метаболизма на витамин Д и дефицитът на който и да е от двата може да повлияе негативно върху нивата на другия, а както всички знаем витамин Д е един от най-важните елементи за организма.

Счита се, че по-голямата част от население на планетата страда от остър дефицит на витамин К. Средните концентрации са достатъчни да осигурят нормално съсирване на кръвтта, но не могат да предпазят тялото от други здравословни проблеми.

Какви си разновидностите на витамин К?

Витамин К бива няколко вида, като всеки има своите ценни свойста.

➡ Витамин К1 (фитонадион) - растителен витамин К, който се съдържа в някои растения и може да се набавя чрез храната. Фитонадионът директно се метаболизира в черния дроб и спомага за кръвосъсирването.

➡ Втитамин К2 (менакинон) - животински витамин К, който се формира чрез бактерии в чревния тракт. За разлика от К1, К2 не се метаболизира в черния дроб, а директно се използва в клетъчните стени на кръвоносните съдове, костите и тъканите.

➡ Витамин К3 (менадион) - синтетичен витамин К, който не се препоръчва на потребителите, поради висока токсичност и странични ефекти.

Какъв витамин К да иползвам?


За максимални резултати се препоръчва прием на витамин К2 (менакинон). Менакинонът не е токсичен дори в ударни дози и има най-големи ползи за организма. Той е и най-естествен за човешкото тяло, защото се синтезира чрез бактерии в храносмилателната система. Витамин К2 е по-добре усвоим и потентен от другите форми на витамин К.Витамин К се съдържа и в някои растителни храни, като най-богатият източник са ензимите нато, които се извличат от соевите зърна. Други богати храни са майонеза от цели яйца, пуешко месо, патешко месо и телешки дроб.

Ползите от витамин К!

Витамин К традиционно се използва за регулиране на кръвосъсирването, но едни от най-ценните му свойства са свързани с костната структура и сърдечната дейност.

➡ Витамин К предотратява втърдяването на стените на кръвоносните съдове, като изхвърля натрупващия се калций. Това му свойста намалява драстично риска от коронарни болести и инфаркт;

➡ Използва се успешно за профилактиката на остеопороза. Установено е, че не само се спира разпада на костната маса, но тя се възстановява и дори се покачва. Витамин К е ценен за костите, защото не само участва във формирането им, но и подобрява усвояването на минералите. Витамин К2 е три пъти по-ефективен от витамин К1;

➡ Твърди, че витамин К може да служи за превенция на ракови заболявания, като забавя растежа на раковите клетки. Клиничните изследвания демонстрират положителни резултати при левкемия и рак на простатата;

➡ Може да послужи за превенция на болест на Алцхаймер;

➡ Подобрява инсулиновата чувствителност и предотвратява появата и развитието на диабет тип 2;

➡ Силна антиоксидантна активност;

➡ Подобрява кръвосъсирването;

Кой трябва и кой не трябва да приема витамин К?

Витамин К не се препоръчва на бременни и кърмещи жени. Не трябва да се приема от хора претърпели инфаркт или имащи проблеми с кръвосъсирването.

Витамин К е задължителен при хора с:

➡ установен дефицит на витамин К;

➡ с чернодробни проблеми, които водят до намаляване на витамин К;

➡ при прием на лекарства като антибиотици;

➡ при бедна и ограничена диета;

➡ при болест на Крон и колит;

Как да приемам витамин К?Витамин К е мастноразтворим витамин, затова трябва да се приема с мазнини, които да подобрят усвояването му.

Като хранителна добавка, дозировката на витамин К2 варира между 45 и 185 мкг на ден.

Не се препоръчва комбинирането на витамин К с витамин Е, защото може да се създаде дисбаланс в кръвосъсирването.

Препоръчва се комбинирането на витамин К с витамин Д и калций.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...