Вреди ли приема на протеин на костите?

Добавена на 05 Март 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Наред с добре познатите минерали като калций и витамин Д, консумирането на протеин е от съществено значение за здравето на костите, като добавим и натоварването във фитнеса.

Тъй като редица проучвания са показали, че храненето с големи количества протеин може да увеличи размера на калций, който тялото ни изхвърля, учените се питаха - може ли прекалено многото протеин да бъде вреден за здравето на костите?Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че отговорът е „НЕ”.

Хранене за здрави кости

За да изследват връзката между протеина и здравето на костите, учени наблюдават 560 жени на възраст от 14 до 40 години и оценяват тяхната костна минерална плътност, а също така и вида протеин, с който са се хранили в последните 3 години.

Резултатите са:

➡ Средното количество протеин, който жените консумират, съставлява 15.5% от приеманите калории като цяло.

➡ Жените, които се хранят с много протеин, имат същата костна минерална плътност като тези, които се хранят с по-малко. С други думи- голямото количество протеин не вреди на костите.

➡ Жените, които консумират малко растителен протеин, имат по-ниска костна минерална плътност от тези, които консумират повече. Още една причина да се храните с много зеленчуци.

В това изследване е нямало жени с изключително висок прием на протеин над 35% от дневните калории, така че все още не е известно как би повлиял чак толкова много протеин на костите. Но тези цифри наистина са прекалено високи, а по принцип прекаляването с каквото и да било може да има негативни последици.Подобрете хранителните си навици, за да имате здрави кости

Има няколко важни стъпки, които може да направите, за да оптимизирате здравето на костите си:

➡ Бъдете информирани. Говорете с вашия лекар за това как да пазите костите си здрави през всичките фази на живота. Поискайте тестове, за да знаете нивото на костната си минерална плътност.

➡ Редовно правете упражнения. Няма как да имате оптимално здраве без да спортувате.

➡ Хранете се балансирано. Нашите тела и кости се нуждаят от комбинация от хранителни вещества, които може да набавим единствено със здравословна диета, която включва протеини, изобилие от плодове и зеленчуци, а също и други основни храни.

➡ Приемайте достатъчно калций и витамин Д. Поискайте съвет от личния си лекар за това какво количество ви е необходимо и как да го набавите.

➡ Избягвайте тютюна и употребата на алкохол. Те могат да навредят на костите ви. Ако пушите, спрете цигарите. Сведете алкохолните питиета до минимум.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...