ЗА ИЛИ ПРОТИВ - ГМО ХРАНИ
Добавена на 06 Декември 2016 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Когато говорим за ГМО чувствата са смесени, някой тотално са отрекли това откритие и смятат, че ще доведе бавно, но сигурно човечеството до гибел, други смятат ГМО-то за най – важното откритие, което е правило човечеството, тъй като чрез него може да се спаси бързо нарастващото население на Земята от глад.
Темата дали са вредни или не е широко коментирана и няма ясен и точен отговор, ако потърсите в интернет ще намерите безброй научни статии, които подкрепят и двете позиции.
Да започнем от началото!
Какво е ГМО и защо някой хора смятат, че е едно от най – важните открития на човечеството!
Идеята за създаване на нови видове растения не е ново явление. Хората от хиляди години са опитвали да кръстосват растения, за да ги направят по – издръжливи и с по – ниски изисквания за средата в която виреят. Новите сортове обикновено се създавали чрез изкуствено опрашване или присаждане на един вид растение върху друг. Растенията са били и още са подлагани на мутация, чрез излагане на радиация или силни химикали. Тези процеси са били отговорни за много от видовете, които вознаваме в момента.
Да отскочим към днешните модерни времена, сега растенията са отгледани чрез рекомбинирана ДНК технология, или по – конкретно точно ГМО. Този процес действа на молекулярно ниво, позволява комбинацията на няколко гени от различни растения, дори и от животни. По – този начин човек може да промени характеристиките на растенията, лесно и бързо.
ГМО позволява да се намалят потребленията на растенията, да изискват по – малко вода, да могат да виреят в неплодородна почва, да са защитени от всякакви насекоми и болести. Това от своя страна осигурява сигурна и плодородна година, цените на продуктите стават по – ниски, тъй като разходите по отглеждането падат, също така и рискът от погиване на продукцията е минимален.
Друго предимство на ГМО културите, е че те лесно могат да бъдат транспортирани на дълги разстояния, защото се развалят много по – бавно, това означава, че култури, които виреят на различни точки в света могат да бъдат доставяни буквално навсякъде. Предимство е и, че може да се модифицират продуктите да съдържат по – голямо количество от определени важни за организма нутриенти. Пример за това е ‘Златният ориз‘, който съдържа по – голямо количество бета каротен, което може да пребори дефицитът на витамин А.
По – голямата част от противниците на ГМО смятат, че растенията, които са създадени по тази технология са неестествемо и ефектът им върху хората и околната среда е негативен. Въпреки, че ГМО храните са част от храната ни от 20 години насам, дългосрочните ефекти са до голяма стефен неизвестни. Противниците на ГМО твърдят, че новите растения са по – склонни да предизвикат алергии, най – големият им страх е, че ще предизвикат непредсказуем ужасяващ ефект за в бъдеще.
ГМО имат и един позитив, който рядко се споменава. Повечето ГМО са създадени, както по – горе написахме, за да противодействат на насекоми, което води до спирането на употребата на вредните инсектицидни смеси, с които се пръскат растенията. Има голям процент вероятност при неправилно измиване на продукт, да останат следи от тези вредни химични съставки. Те причиняват здрвословни проблеми. При тестове с мишки, при прием на плодове и зеленчуци, които не са измити, мишките започват да имат проблеми главно с бъбреците.
Това според критиците има и негативна страна, всяко генно модифицирано растение, може да се размножава с диви растения, при предаване на отблъскващите свойства към насекоми, това може да доведе до изчезване на определени насекоми, които се хранят с него.
Най – добрият вариант да вземете позиция е да бъдете осведомени, търсете информация от различни източници и следете новостите, защотот ГМО науката се развива с всеки изминал ден.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: