ЗА ИЛИ ПРОТИВ - ГМО ХРАНИ

Добавена на 06 Декември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими

Когато говорим за ГМО чувствата са смесени, някой тотално са отрекли това откритие и смятат, че ще доведе бавно, но сигурно човечеството до гибел, други смятат ГМО-то за най – важното откритие, което е правило човечеството, тъй като чрез него може да се спаси бързо нарастващото население на Земята от глад.

Темата дали са вредни или не е широко коментирана и няма ясен и точен отговор, ако потърсите в интернет ще намерите безброй научни статии, които подкрепят и двете позиции.

Да започнем от началото!


Какво е ГМО и защо някой хора смятат, че е едно от най – важните открития на човечеството!

Идеята за създаване на нови видове растения не е ново явление. Хората от хиляди години са опитвали да кръстосват растения, за да ги направят по – издръжливи и с по – ниски изисквания за средата в която виреят. Новите сортове обикновено се създавали чрез изкуствено опрашване или присаждане на един вид растение върху друг. Растенията са били и още са подлагани на мутация, чрез излагане на радиация или силни химикали. Тези процеси са били отговорни за много от видовете, които вознаваме в момента.

Да отскочим към днешните модерни времена, сега растенията са отгледани чрез рекомбинирана ДНК технология, или по – конкретно точно ГМО. Този процес действа на молекулярно ниво, позволява комбинацията на няколко гени от различни растения, дори и от животни. По – този начин човек може да промени характеристиките на растенията, лесно и бързо.ГМО позволява да се намалят потребленията на растенията, да изискват по – малко вода, да могат да виреят в неплодородна почва, да са защитени от всякакви насекоми и болести. Това от своя страна осигурява сигурна и плодородна година, цените на продуктите стават по – ниски, тъй като разходите по отглеждането падат, също така и рискът от погиване на продукцията е минимален.

Друго предимство на ГМО културите, е че те лесно могат да бъдат транспортирани на дълги разстояния, защото се развалят много по – бавно, това означава, че култури, които виреят на различни точки в света могат да бъдат доставяни буквално навсякъде. Предимство е и, че може да се модифицират продуктите да съдържат по – голямо количество от определени важни за организма нутриенти. Пример за това е ‘Златният ориз‘, който съдържа по – голямо количество бета каротен, което може да пребори дефицитът на витамин А.

По – голямата част от противниците на ГМО смятат, че растенията, които са създадени по тази технология са неестествемо и ефектът им върху хората и околната среда е негативен. Въпреки, че ГМО храните са част от храната ни от 20 години насам, дългосрочните ефекти са до голяма стефен неизвестни. Противниците на ГМО твърдят, че новите растения са по – склонни да предизвикат алергии, най – големият им страх е, че ще предизвикат непредсказуем ужасяващ ефект за в бъдеще.ГМО имат и един позитив, който рядко се споменава. Повечето ГМО са създадени, както по – горе написахме, за да противодействат на насекоми, което води до спирането на употребата на вредните инсектицидни смеси, с които се пръскат растенията. Има голям процент вероятност при неправилно измиване на продукт, да останат следи от тези вредни химични съставки. Те причиняват здрвословни проблеми. При тестове с мишки, при прием на плодове и зеленчуци, които не са измити, мишките започват да имат проблеми главно с бъбреците.

Това според критиците има и негативна страна, всяко генно модифицирано растение, може да се размножава с диви растения, при предаване на отблъскващите свойства към насекоми, това може да доведе до изчезване на определени насекоми, които се хранят с него.

Най – добрият вариант да вземете позиция е да бъдете осведомени, търсете информация от различни източници и следете новостите, защотот ГМО науката се развива с всеки изминал ден.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...