За или против хляба!?

Добавена на 25 Септември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Открай време диетолози спорят по един въпрос: „Полезно ли е, или вредно да се яде хляб?". Дали са единодушни все още не е ясно, но да – необходимо е да се яде хляб. Естествено в умерени количества.

Не става въпрос обаче за какъв да е хляб. Съществуват множество варианти. И така започваме да се питаме: „Как всъщност да изберем най-подходящия сред многото различни видове? Кой от всички е най-полезен? Бял ли да бъде или пълнозърнест? А не е ли по-добре да си направим домашен, вместо да го купуваме готов?" и т.н. А ето и отговорите на тези въпроси:



1. Бял или пълнозърнест хляб?
Силата на хляба е в зърното, но не, кое да е, а цялото зърно. В него се крият всички естествени фибри, витамини, минерали и полезни вещества, които дават незаменима енергия и здрав тонус на нашия организъм. Пълнозърнестият хляб има много по-ниска калоричност, което го прави перфектен за нашата диета.

Особено подходящ за отслабващи и диабетици, той има свойството да забавя усвояването на приетата с храната глюкоза, като по този начин предотвратява рязкото повишаване на кръвната захар след хранене и подобрява храносмилането. Оптималното съдържание на витамини и минерали го превръща в предпочитана храна преди или след фитнес тренировката.

Целите зърна са силен мозъчен стимулатор, а освен това консумирането на пълнозърнест хляб повишава настроението, благодарение на високото съдържание на витамин В, който от своя страна стимулира производството на серотонин, а всички знаем, че това е хормонът на щастието.



2. Какви добавки да съдържа хлябът?
Има безброй варианти за всеки вкус. Най-добре е да изберете черния пълнозърнест хляб с добавки от различни семена. Разнообразието е голямо – има хляб със сурови тиквени или слънчогледови семки, с ленено или конопено семе, със сурови орехи, дори с брашно от коприва или листа от босилек и мента. Тук вече се налага да опитвате и да решавате спрямо вашите вкусови предпочитания. Но с каквито и добавки да е хлябът (стига да са сурови и натурални) може да сте сигурни, че подпомагате цялостно организма си.

Суровите ядки и семената са пълни с полезни вещества и микроелементи, които подпомагат работата на всички органи в тялото. А и повярвайте, вкусът е съвсем различен от този на обикновения бял хляб в найлонов плик, който грабваме в бързината от рафта в супермаркета. Вкусът и мирисът на истинския хляб галят сетивата.




Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...