За или против хляба!?
Добавена на 25 Септември 2016 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Открай време диетолози спорят по един въпрос: „Полезно ли е, или вредно да се яде хляб?". Дали са единодушни все още не е ясно, но да – необходимо е да се яде хляб. Естествено в умерени количества.
Не става въпрос обаче за какъв да е хляб. Съществуват множество варианти. И така започваме да се питаме: „Как всъщност да изберем най-подходящия сред многото различни видове? Кой от всички е най-полезен? Бял ли да бъде или пълнозърнест? А не е ли по-добре да си направим домашен, вместо да го купуваме готов?" и т.н. А ето и отговорите на тези въпроси:
1. Бял или пълнозърнест хляб?
Силата на хляба е в зърното, но не, кое да е, а цялото зърно. В него се крият всички естествени фибри, витамини, минерали и полезни вещества, които дават незаменима енергия и здрав тонус на нашия организъм. Пълнозърнестият хляб има много по-ниска калоричност, което го прави перфектен за нашата диета.
Особено подходящ за отслабващи и диабетици, той има свойството да забавя усвояването на приетата с храната глюкоза, като по този начин предотвратява рязкото повишаване на кръвната захар след хранене и подобрява храносмилането. Оптималното съдържание на витамини и минерали го превръща в предпочитана храна преди или след фитнес тренировката.
Целите зърна са силен мозъчен стимулатор, а освен това консумирането на пълнозърнест хляб повишава настроението, благодарение на високото съдържание на витамин В, който от своя страна стимулира производството на серотонин, а всички знаем, че това е хормонът на щастието.
2. Какви добавки да съдържа хлябът?
Има безброй варианти за всеки вкус. Най-добре е да изберете черния пълнозърнест хляб с добавки от различни семена. Разнообразието е голямо – има хляб със сурови тиквени или слънчогледови семки, с ленено или конопено семе, със сурови орехи, дори с брашно от коприва или листа от босилек и мента. Тук вече се налага да опитвате и да решавате спрямо вашите вкусови предпочитания. Но с каквито и добавки да е хлябът (стига да са сурови и натурални) може да сте сигурни, че подпомагате цялостно организма си.
Суровите ядки и семената са пълни с полезни вещества и микроелементи, които подпомагат работата на всички органи в тялото. А и повярвайте, вкусът е съвсем различен от този на обикновения бял хляб в найлонов плик, който грабваме в бързината от рафта в супермаркета. Вкусът и мирисът на истинския хляб галят сетивата.
Не става въпрос обаче за какъв да е хляб. Съществуват множество варианти. И така започваме да се питаме: „Как всъщност да изберем най-подходящия сред многото различни видове? Кой от всички е най-полезен? Бял ли да бъде или пълнозърнест? А не е ли по-добре да си направим домашен, вместо да го купуваме готов?" и т.н. А ето и отговорите на тези въпроси:
1. Бял или пълнозърнест хляб?
Силата на хляба е в зърното, но не, кое да е, а цялото зърно. В него се крият всички естествени фибри, витамини, минерали и полезни вещества, които дават незаменима енергия и здрав тонус на нашия организъм. Пълнозърнестият хляб има много по-ниска калоричност, което го прави перфектен за нашата диета.
Особено подходящ за отслабващи и диабетици, той има свойството да забавя усвояването на приетата с храната глюкоза, като по този начин предотвратява рязкото повишаване на кръвната захар след хранене и подобрява храносмилането. Оптималното съдържание на витамини и минерали го превръща в предпочитана храна преди или след фитнес тренировката.
Целите зърна са силен мозъчен стимулатор, а освен това консумирането на пълнозърнест хляб повишава настроението, благодарение на високото съдържание на витамин В, който от своя страна стимулира производството на серотонин, а всички знаем, че това е хормонът на щастието.
2. Какви добавки да съдържа хлябът?
Има безброй варианти за всеки вкус. Най-добре е да изберете черния пълнозърнест хляб с добавки от различни семена. Разнообразието е голямо – има хляб със сурови тиквени или слънчогледови семки, с ленено или конопено семе, със сурови орехи, дори с брашно от коприва или листа от босилек и мента. Тук вече се налага да опитвате и да решавате спрямо вашите вкусови предпочитания. Но с каквито и добавки да е хлябът (стига да са сурови и натурални) може да сте сигурни, че подпомагате цялостно организма си.
Суровите ядки и семената са пълни с полезни вещества и микроелементи, които подпомагат работата на всички органи в тялото. А и повярвайте, вкусът е съвсем различен от този на обикновения бял хляб в найлонов плик, който грабваме в бързината от рафта в супермаркета. Вкусът и мирисът на истинския хляб галят сетивата.