Заместители на захарта! част 2

Добавена на 18 Февруари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Наистина е трудно на учените да сложат всички подсладители под един знаменател и да ги нарекат вредни или полезни, тъй като те са станали неизменна част от живота ни. Те наистина присъстват в огромна част от използваните във всекидневието храни и продукти. Нека разгледаме 5-те заместителя на захарта, които намират най-широка употреба днес.Ацесулфам К

Смята се, че ацесулфам К е един от най-близките братовчеди на аспартама, а вредите от последния са редица. Според някои специалисти ацесулфам К може да предизвика тумори на млечните жлези, белите дробове, левкемия и редки новообразувания.

Някои изследвания върху животни показват, че ацесулфам К стимулира многократно секрецията на инсулин, причинявайки атака от ниска кръвна захар.

Проведените експерименти с ацетоацетамид /разпаден продукт на ацесулфама/ показват, че той предизвиква много бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза при плъхове.

Ацесулфам К е 200 пъти по сладък от захарта. За сравнение той е приблизително сладък, колкото аспартама; наполовина сладък в сравнение със захарина и има 1/4 от сладостта на сукралоза.

Подобно на цикламат, аспартам и захарин, той не се усвоява от организма и бързо се извежда от него.

Метиловият етер, който се съдържа с ацесулфама, влошава работата на сърдечно-съдовата система. Аспарагинова киселина в него влияе възбуждащо върху нервната система и с времето може да доведе до привикване.

Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол, който се среща във влакната на някои плодове и зеленчуци като ягоди, малини, някои зърнени продукти, гъби, овес и др. Той е сладък горе-долу колкото захарта, но има 40% по-ниска калорийна стойност.

Ксилитолът се води безопасен, натурален заместител на захарта, има антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Зъболекари често го препоръчват като заместител на захарта, тъй като не е вреден за зъбите. Въпреки всичко са описани някои рядко проявени странични ефекти като гадене, диария, чревни смущения и др. Използва се най-вече в дъвки без захар, както и от няколко лидера на пазара за пасти за зъби.Стевия

Стевията е натурална южноамериканска билка. Листата на растението се използват за производството на подсладител 30 пъти по-сладък от захарта. Тя не променя нивата на глюкоза в кръвта, което я прави безопасна за диабетици. Съществуват много разногласия сред учените относно безопасността на стевията. Повечето твърдят, че е безопасен, натурален, използван с векове заместител на захарта.

Скептиците смятат, че е възможно да пречи на естественото усвояване на въглехидратите от човешкия организъм. Въпреки това, стевията се причислява към безопасните подсладители за разлика от аспартама, захарина и захарозата. Все още не се използва масово в производството, но търпи топлинна обработка и навлиза все повече в живота ни.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...