Защо е важен хватът?

Добавена на 15 Ноември 2017 | Категория: Упражнения | Добави в любими

Помните ли началото, когато започвахте да тренирате – тогава каквото и да правехте, мускулите ви растяха почти без усилия.

Без значение дали сте знаели или не, по-голямата част на този растеж се е дължал на това, че мускулите и нервните окончания са се учели как да работят заедно, за да изпълнят задачата (упражнението) ефикасно.

И какво стана след това?

След като заучиха движението и се адаптираха към натоварването, растежът започна да спира! Често това е повод за тревога и въпроси от рода на „… от известно време съм в застой – защо и какво да правя, за да го избегна?”.

Точно по тази причина постоянно трябва да предизвиквате мускулите си, променяйки натоварването и ъгълът при упражненията, които използвате. Това кара нервната система да ангажира мускулните влакна по различен начин, което вече е предпоставка за растеж. Въпреки че най-вероятно той няма да е такъв, какъвто е бил в началото, чрез промяна от такъв характер намалявате до минимум вероятността от застой. Да вземем за пример промяната в ширината на хвата при гребането от седеж – оказва ли тя влияние при преминаване от тесен на широк хват? Разбира се – различният хват налага и съответна промяна в положението на лактите, което, макар и съвсем леко, е достатъчно, за да промени участието на мускулната група и ъгълът на натоварване върху нея.

Механизъм на упражнението

Без значение от ширината на хвата, изпълнявате гребането от седеж почти почти по един и същ начин. Коленете трябва да са леко свити, горната част на тялото изправена и с леко пресилена извивка в гърба. Не се навеждайте напред или назад – така се включва само долната част на гърба, а това упражнение не е създадено за нея. Акцентирайте върху изнасянето на лактите надолу и назад, опитвайки се да съберете и докоснете лопатките заедно. При тесния хват дръжте лактите близо до тялото. Най-удобен за това ще е неутралният хват, при който дланите гледат една към друга. Обратно на него при широкия хват дръжте лактите навън и надалеч.

Широкият хват.

Той, особено когато е в надхват (дланите отгоре), кара лактите да излизат навън, което води до раменна екстензия в по-скоро хоризонтална, отколкото вертикална плоскост. Задните делтоиди и малкият кръгъл мускул участват повече и движението на раменните лопатки се премества от долу навътре. Това движение навътре (аддукция) на раменните плешки е единствената цел на средните трапецовидни мускули, така че широкият хват е отличен начин да развиете тази потенциално масивна част от гърба ви.

Тесният хват.

При него лактите са на ширината на раменете и се движат точно назад в резултат от раменната екстензия – движението на горната част на ръцете назад във вертикален план. При раменната екстензия участват мускулите от горната част на гърба и раменете – широкият гръбен мускул, големият кръгъл мускул и задната глава на делтоидите.

Когато при тегленето лактите пресекат средната точка на тялото, раменните лопатки се завъртат надолу и навътре. Тези движения изискват контракцията на големия и малкия ромбоиден мускул, както и на средните трапецовидни мускули – всички те се намират в средата на горната част на гърба.

Чрез промяна – дори и по такъв лек начин – в любимите си упражнения ще стимулирате мускулите си по различен начин всеки път и ще избегнете застоя. Може би точно такава промяна – не само при гребането – ви е необходима, за да продължи растежът. Успех!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Упражнения
Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е тази, която след дълъг работен ден, дава...

Как да се тонизирате с минимални усилия?

Как да се тонизирате с минимални усилия?

08 Август 2018

В днешното забързано ежедневие рядко ни остава време за спорт. Обикновено физическата активност се свежда до ...

Как се съкращава мускулът?

Как се съкращава мускулът?

07 Август 2018

Вдигате тежести, какво по – просто от това, всеки го може. Сложният процес се случва в самия мсукул. В него п...

Набирането, как и защо?

Набирането, как и защо?

31 Юли 2018

Въпреки че са често пренебрегвано упражнение за гърба, набиранията на лост ще натоварят напълно латералните м...