Истинската сила на набиранията

Добавена на 02 Юли 2012 | Категория: Фитнес | Добави в любими


Всички тренировъчни програми са доста противоречиви, защото бодибилдингът е индивидуален спорт.

Никой добър състезател, който разбира от културизъм, не би ви препоръчал директно да приложите неговата програма, защото гаранция за успех няма.
Най-доброто, което може да направите, е да експериментирате – със сериите, с повторенията, с времето за почивка, с дължината на тренировките и с всичко, което може да ви направи по-силен и да ви помогне да откриете това, което ви трябва.

Тренирането на гръбните мускули никак не е толкова приятно и ефектно, както например бицепсите, които можете да издувате по всяко време. Но без съмнение добре развития гръб е необходим за успех не само в състезание по културизъм, но и във всекидневния живот. Чували ли сте някой да се оплаква, че са му схванати гърдите или го боли бицепсът? Но болките, схващанията и сковаването в гърба се случва на всеки от нас през напрегнатия ден. Затова дори и да не възнамерявате да се състезавате, тренировките и здравият гръб винаги ще са ви от полза.

Поради повечето и различни части гръбната мускулатура изисква доста по-сложна тренировка от тази на бицепсите или гърдите. Като начало особено важно е да разберете разликата между изграждането на ширина и плътност на гърба. Тренирането на latissimus придава на гърба ви така желаната V-форма, която в комбинация с тясна талия ви прави да изглеждате чудесно. Набиранията са чудесни за тази цел. Обратно, придърпването на щанга и изобщо всички загребващи движения работят за плътност на гърба ви. Това са силовите движения, при които се тренира с по-голяма тежест.

Все пак за да имате отличен гръб, необходими са ви и упражнения както за долната част на гърба (хиперразгъвания или „добро утро”), така и за трапеца (повдигане на раменете с щанга или дъмбели).

И тъй като няма упражнение, което едновременно да тренира всички тези части, добре е да подберете 1-2 упражнения, които ще натоварят поотделно всяка част.

В изграждане на ширина може би най-доброто упражнение е набирането. Набирането не е просто серии и повторения, а тежко упражнение, чието изпълнение трябва да се промяна доста често на оптимални резултати – набиране пред врат, зад врат, по-широко, по-тясно, с или без допълнителна тежест. Тренировка за гръб без подобно упражнение не може да се нарече пълноценна.

Ето и няколко съвета за правилно изпълнение на набирането.

➡ Обръщайте внимание на детайлите, за да е упражнението най-ефективно. Оставете краката ви да висят спокойно и не се люлейте. Просто повдигайте чисто и отпускайте контролирано.

➡ За най-пълно разтягане отпускайте максимално надолу и повдигайте, докато лостът ви опре в гърдите.

➡ Ширината на хвата е малко по-голяма от ширината на раменете. Прекалено широкият хват предразполага към непълни повторения, а в това упражнение е особено важно да тренирате в пълен обхват на движението.

➡ Колкото по стеснен е хватът толкова по-вътрешна част на гърба натоварвате и толкова повече работите за плътност, а не за ширина. Пробвайте комбинирано упражнение, в което с всяка серия намалявате ширината на хвата с няколко сантиметра.

➡ Често срещана техника, която можете успешно да използвате – не бройте сериите, а общия брой повторения. Да речем че трябва да направите 50 повторения. Първата серия правите 12, след това 10, в третата 7 и дотук са 29. И така до 50 повторения, дори ако са ви необходими още 15 серии.

➡ След като гърбът ви стане силен и вие може да правите по 12 повторения, в няколко поредни серии, то това е знак че трябва да добавите малко тежест. Закачете на колан, да речем, 5 килограма и така продължавайте. Ако се наложи, добавете след време още.

➡ За начинаещите, които не могат да правят набирания, е добре да започнат на скрипец и когато достигнат осем повторения на собственото си тегло, могат да започнат набиранията.
Коментари

 • Anonimus
  Александър Здравейте,

  Аз имам следният проблем с набиранията - нямам никаква сила! Тежа 80 килограма и когато започна със сериите много се отчайвам! Първата серия е окей - правя 10 повторения с все сили, но ги правя, но проблемът идва след първата серия, защото във втората получавам едно такова като схващане на мускула и правя едва 4,5 ... даже 5тото не е и качесвено набиране... да не говорим за трета или четвърта серия. Според мен просто за тези килограми нямам достатъчно сила в гърба и въпросът ми е как мога да придобия сила - с по мое мнение безсмислените скрепци или като продължа да се набирам по 3,4 пъти докато един ден просто силата сама не си дойде (имам предвид от това, че съм се мъчил по 3, по 4, по 5 повторения)? Доста неправилно си зададох въпрос, но надявам се да сте ме разбрали.

  Поздрави А. Станков
  22 Юли в 23:02
 • Anonimus
  Илиян Димитров Не прави първата серия до отказ ...
  Ако правиш първата 10, втората 5 - прави по 7 повторения ... Правенето до отказ те съсипва - това не е бицепс - това е голям мускул, който не се възстановява бързо !
  07 Август в 14:02
 • Anonimus
  Драгой Това е доста неприятен проблем... бих ти препоръчал да се откажеш от фитнеса завинаги и да започнеш да се занимаваш с производство на катми
  13 Октомври в 13:38
 • Anonimus
  Драго ти що не си го начукаш? аман от двукраки бълхи като теб...нещо лошо ли е попитал Алекс че да се правиш на тъпак или си...
  04 Ноември в 14:48
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Фитнес
Има ли болка, няма растеж!

Има ли болка, няма растеж!

05 Юни 2018

Ако в началото на тренировката Ви се появи остра болка в рамото, лакътя или коляното и след това постепенно спадне (може дори да изчезне) след няколк...

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

09 Октомври 2013

Понякога забравяме, че и най-успешните бодибилдъри са тръгнали отнякъде. Най-често от позиция, подобна на тази...

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

17 Февруари 2013

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...

Какво е да бъдеш шампион?

Какво е да бъдеш шампион?

01 Февруари 2013

Изповедта на професионалния културист Фуад Абиад един ден след Flex Pro 2012 „Един ден след състезанието Flex...