Как да организираме поддържането на хранителен режим?

Добавена на 18 Март 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
В днешното натоварено ежедневие проблемът с чисто техническото организиране на хранителния режим все по-често се явява пречка за спазването му. Всички, които не са професионални спортисти (т.е. не се занимават само и единствено със спорт) имат важни ангажименти всеки ден, които в някаква степен ангажират времето им – учащите посещават учебни занятия (училище, университет), работещите имат свои служебни задължения.

Няма да Ви убеждаваме във важността на хранителния режим – като наши читатели и клиенти, Вие чудесно знаете това. Вярно е, че понякога спазването на хранителния режим изисква малко повече усилия, но те гарантирано са оправдани, защото до голяма степен определят резултатите, които ще постигнете.

Разбира се – универсален съвет няма как да бъде даден, но все пак ще се опитаме да Ви дадем идеи за това как да се справите с неудобствата. Преди всичко трябва да обмислите няколко фактора:

Предвидимост на свободното време


Помислете в кой момент от деня имате възможност да отделите малко време за хранене. В повечето случаи за междинно хранене са достатъчни не повече от 10 минути, а често и по-малко. Междучасия, почивки между лекциите, обедни почивки или други паузи – всички те могат да бъдат използвани за да хапнете набързо.

Наличие на хладилник на работното място


Изключително важен фактор, храдилникът значително увеличава възможностите Ви да се храните разнообразно на работното си място.

Възможност да се храните без да смущавате околните


Храненето не е нещо срамно или признак на лошо възпитание, но все пак има моменти и места, където не е удобно да го правите. Наличието на помещение, където можете да хапнете спокойно е предимство и улеснение, особено в официална обстановка (офис).

Наличие на заведения за хранене и магазини в непосредствена близост


Ясно е, че храненето в заведение не е финансово най-изгодният вариант, но във всички случаи е по-добре да хапнете пилешко бутче с гарнитура вместо солети, чипс или кроасан, нали? Близостта на магазин от големите вериги за хранителни стоки (като Billa, Kaufland, Hit, Lidl, Пикадили и подобните) ще Ви даде възможност бързо да си набавяте разнообразна качествена храна.

След като прецените тези възможности, можем да пристъпим към идеите по същество. Приемаме, че имате възможност да закусвате и вечеряте в къщи, т.е. налага се да подсигурите храна за 1 главно хранене (обяд) и 2 междинни (закуски преди и след обяда). Какво точно ще съдържат те – разбира се, това зависи от конкретните цели на режима Ви (покачване на мускулна маса, поддържане на тегло, намаляване на телесните мазнини и т.н.).

Храненето при всички тези случаи е до голяма степен въпрос на количество и съотношение на конкретните хранителни продукти, затова могат да се дадат общи препоръки.

1. Поддържайте запаси от храна на работното си място


Някои храни не се нуждаят нито от температурен режим на съхранение, нито от каквито и да било други по-специални условия. За тях е достатъчно малко място в шкаф или чекмедже. Спокойно можете да занесете на работното си място известни количества храна и да поддържате постоянни количества от нея. Без проблем по този начин можете да се заредите с овесени ядки и трици, различни семена (лен, сусам, слънчоглед и т.н.), всякакви ядки и сушени плодове, пчелен мед, блокчета от екструдирани зърнени култури (пълнозърнести пшенични, оризови или други), някои плодове и други.

Ако разполагате с хладилник, това доста разширява възможностите – мляко, варени яйца, месни продукти (като шунка, филе и подобните) и термично обработено месо (предварително приготвени на скара пържоли, например). Не забравяйте овкусителите – канела, Стевия, какао. Знаете, че те не са просто подправки.

2. Приготвяйте храната си в къщи от предишния ден


Това ще Ви даде огромно предимство. От една страна няма да се чудите какво да ядете и да губите време да си го набавите – всичко ще е готово. От друга страна ще можете да си приготвяте разнообразна и точно премерена храна, предназначена за съответния момент. Препоръчваме да си подсигурите няколко пластмасови кутии с подходящ размер, които се затварят много плътно. Такива можете да откриете във всички хипермаркети и магазините за домашни потреби.

Разбира се, предварителната подготовка на храната изисква малко време и усилия предишния ден, но улеснението си струва. Напомняме Ви, че добре сварените яйца съвсем спокойно можете да носите със себе си от сутринта и да ги изядете в определен момент през деня, без да ги съхранявате на хладно и без да се притеснявате от стомашен дискомфорт.

3. Не подценявайте хранителните добавки


Те са удобен начин да се храните не само на работното си място, но и в движение. Вариантите са най-разнообразни и зависят изцяло от целите и желанията Ви. Едната група решения са протеиновите десерти. Практично е да имате няколко броя в офиса или чантата, за да сте подготвени при всички случаи. Изберете подходящи за целите Ви протеинови десерти, според съотношението между протеини и въглехидрати в тях (количеството на мазнините обикновено е сравнително еднакво).

Другият вариант е предварително да подготвите шейкър с желаните от Вас добавки. Отлично приложение в случая намират всички протеинови пудри и гейнъри. Пригответе нужните количества в шейкъра и в определения момент само ги залейте с вода или мляко. Можете да прибавите известно количество овесени ядки, ленено или слънчогледово семе и дори парченца плод – тогава за секунди ще получите пълноценно хранене под формата на вкусен шейк.

Всичко останало е във Вашите ръце и зависи от последователността и постоянството Ви. Възможно е колегите и приятелите около Вас да са много учудени в началото, когато Ви видят да се храните на работното място или в училище. Бъдете уверени в себе си. Знаете, че храненето е в основата на успехите при всеки спортуващ човек, независимо от целите и режима. Гарантираме, че скоро околните ще започнат да забелязват промените на тялото Ви и вероятно ще започнат да Ви подражават. Просто им дайте малко време за да се убедят, че това е пътят към впечатляващата физика!

Екипът на BodyTime.BG е на Ваше разположение при избора на подходящи хранителни добавки и консултации, свързани с приемането им, както и за всичко относно хранене и тренировъчен режим. Успех!
Коментари

  • Anonimus
    This is a happy ending of the story, and no two are exactly Replica Louis Vuitton Handbags same consumers, and sometimes even in the same place, two people can have very different experiences. I recently spoke mypurseparty, I was not too impressed with their website or their cottage bag - I think they replica Replica Hermes Bags, especially not so hot. But here's a review that Louis Vuitton Monogram Canvas are a bit different.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320707
    07 Юли в 16:29
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...