Няколко идеи и препоръки за протеинови шейкове

Добавена на 23 Април 2011 | Категория: Без категория | Добави в любими
Всеки активен спортист в някаква степен разчита на протеиновите шейкове, а в днешното динамично ежедневие те се превръщат в удобен вариант за хранене „в крачка” и за всеки модерен човек по принцип.

В момента пазарът предлага огромно разнообразие от протеинови пудри – могат да се купят както еднокомпонентни протеини (съдържащи само един източник на белтъчини), така и многокомпонентни продукти (т.нар. протеинови матрици, съдържащи повече от един белтъчен източник).

Има протеини с добавени допълнително компоненти (като креатин, ВСАА и други аминокиселини, ензимни комплекси и други), които разширяват функционалността на съответния продукт.

Още в началото искаме да напомним, че хранителните добавки не са заместител на пълноценното и разнообразно хранене, а само допълнение към един вече изграден правилен хранителен режим. Разумно е с протеинов продукт да набавяте до около ¼ от необходимите Ви за деня белтъчини. За да постигнете наистина високи резултати, останалото си подсигурете чрез приемане на достатъчно количество качествена храна.

В какви случаи можем да използваме протеинови продукти? На практика – почти винаги, като различните продукти са различно подходящи в различните ситуации и за различните цели. В този материал ще се опитаме да Ви дадем идеи за това как можете да модифицирате един стандартен протеинов шейк, за да го направите по-ефективен в съответния момент и за конкретната Ви текуща цел.

Няма да се спираме подробно на следтренировъчните шейкове, тъй като мислим да им отделим повече време, като им посветим отделен материал. Ще разгледаме по-подробно възможностите когато използваме протеинов шейк като заместител на хранене или като последно хранене за деня (преди лягане).

Протеинов шейк като заместител на хранене


Нека опишем стандартната ситуация в случая – ежедневието Ви чисто технически и организационно не позволява да отделите време, за да консумирате нормална храна или казано с други думи – в движение сте и нямате възможност да хапнете. Вие знаете, обаче, колко важно е правилното хранене и затова прибягвате до удобството на хранителните добавки. Какво Ви е необходимо – подходящ протеинов продукт, шейкър, няколко минути и малко фантазия!

Как да изберем подходяща протеинова пудра


Като заместител на хранене са подходящи всички белтъчни източници – суроватъчен и яйчен протеин, както и казеин. Могат да се използват както продукти, съдържащи един от тези източници, така и многокомпонентни добавки (протеинови матрици). За тази ситуация казеинът има сравнително по-малка ефективност, но забележете – само ако се използва самостоятелно. Ако трябва да изберете един продукт, то най-добре е да се насочите към суроватъчен протеин или матрица. В случай, че имате възможност да употребявате повече от един продукт, то нашият категоричен съвет е да комбинирате суроватъчен протеин с казеин или матрица с казеин. По този начин ще получите шейк с перфектен аминопрофил, който ще осигури аминокиселини за организма Ви не само бързо (заради суроватъчните компоненти), но и за дълго време (заради казеина)! Можете да смесите протеините в произволно съотношение, но все пак 1:1 си остава универсално решение.

Разбира се – съблюдавайте и преценете правилно общото количество протеин в шейка, за да избегнете събирането на прекалено голямо количество белтъчини в него. Тялото все пак има възможност да усвоява ограничено количество белтъчини от едно хранене. Да, тази възможност е променлива и зависи от множество фактори (метаболизъм, физическа активност и т.н.), но все пак имайте това предвид.

И така – избрахме протеина за шейка. Какво можем да прибавим към него в шейкъра? Имаме някои ограничения – трябва да бъде нещо, което да може без проблем да се съхранява при стайна температура, да може да се разбива в шейк, да не влияе върху протеина на прах (т.е. да не го овлажнява) и разбира се (не на последно място) – да бъде източник на качествени хранителни вещества. В зависимост от Вашата конкретна цел, можете да използвате различни хранителни продукти. Ето някои идеи:

1. Овес


Овесът си остава универсална и доказала се във времето храна за всички спортисти. Изключително подходящ е за случая – съдържа въглехидрати с нисък гликемичен индекс, които ще осигурят плавен поток от енергия, която организмът може да оползотвори като зареди гликогеновите енергийни депа на мускулите. В зависимост от конкретните цели на режима Ви и момента на прием на шейка, можете да използвате както овесени ядки, така и овесени трици, а можете да добавите и двете заедно в шейка, естествено. Ако целите увеличаване на калорийния прием или този шейк е предтренировъчно хранене, добавянето на подходящо количество овесени ядки е отлична идея и ще го превърне в по-качествена храна от всеки гейнър.

Ако трябва да внимавате с калориите или пък въглехидратите Ви за деня са разпределени по специфичен начин, можете да добавите само малко овесени трици. Те ще направят шейка по-плътен и засищащ. Фибрите, които се съдържат в триците, не само са неизменен компонент на едно балансирано хранене, но в случая ще направят усвояването на протеина малко по-бавно и плавно, което е подходящо и ефективно за едно междинно хранене.

2. Ядки


Kогато търсите увеличаване на калорийния прием и/или балансиране на храната, можете да помислите и за източник на мазнини в шейка. Неудобството при тях е, че е необходима допълнителна подготовка – трябва предварително да ги смелите. Усилието си струва, обаче – освен качествен източник на мазнини, ядките ще допринесат и за обогатяване на вкуса на Вашия шейк. Напомняме, че те са доста калорични, така че бъдете внимателни с количествата.

3. Овкусители


Храненето задължително трябва да бъде и удоволствие. Затова има смисъл да помислите и за допълнително овкусяване на шейка. Ясно е, че повечето продукти на пазара са овкусени и всеки може да избере предпочитан от него вкус. Има, обаче, неовкусени протеини, а също така вкусове, които удачно могат да се комбинират (ванилия например). За допълнително овкусяване Ви предлагаме:

Канела – тя не е просто подправка за сладкиши, а има значителни здравословни ефекти за един спортуващ организъм. Бъдете внимателни с нея когато я дозирате, защото границата между приятния й вкус и неприятната горчивина е много тънка.

Какао – имаме предвид чисто какао на прах, а не инстантна какаова напитка. Какаото е отличен вариант, съдържа известно количество качествени мазнини и фибри.

4. Подсладители


В някои случаи може да пожелаете да подсладите допълнително шейка си, особено ако ползвате неовкусен протеин. Варианти:

Захар – не особено желателен вариант при всички случаи, но някои хора все пак могат да си го позволят (тези с особено бърз метаболизъм). Бихме Ви препоръчали да използвате малко количество кафява нерафинирана тръстикова захар. Тя има приятен екзотичен привкус, а съдържа и голямо количество минерални соли.

Стевия – гарантирано най-доброто решение. Тази билка има редица предимства пред захарта като подсладител, затова при нужда без колебание можете да заложите на нея. Произвежда се в подходящи за целта форми (кристали, прах и разтворими таблетки), което я прави логичния избор за подслаждане на протеинов шейк.

Протеинов шейк преди лягане вечер


В този момент Вие имате нужда от източници на енергия и аминокиселини, които да се усвояват бавно, за да подсигурите ефективно протичане на анаболните и възстановителните процеси в организма за часовете на нощен сън. Най-добрият избор на протеин в такъв случай е казеинът – самостоятелно или в комбинация с протеинова матрица. Суроватъчният протеин се усвоява значително по-бързо и приемането му преди сън не е особено ефективно. Всъщност това е основната разлика спрямо шейка като заместител на хранене през деня – изборът на протеин. За да не повтаряме казаното до тук, само ще маркираме основните моменти при съставянето на шейк преди лягане:

Добавете към него ядки (т.е. източник на мазнини) – препоръчително е освен аминокиселинен поток, да осигурите и енергия за тялото през нощта. Естествено, това трябва да бъде съобразено с общия калориен прием за деня.

Внимавайте с въглехидратите – овесени ядки могат да добавят само онези, които имат свръхбърз метаболизъм и се стремят към увеличаване на мускулната маса. За всички останали е удачно да пропуснат овесените ядки, могат да добавят само малко овесени трици. Захарта е крайно непрепоръчителна – нямате нужда от нейната бърза енергия преди сън.

Овкусявайте спокойно – канелата и какаото без проблеми можете да използвате по всяко време на деня, включително и преди лягане. Ако все пак се нуждаете от повече сладост, стевията остава единствения разумен вариант.

Протеиновият шейк се превръща във все по-разпространен похват за поддържане на оптимален хранителен режим. В някои случаи значението му до голяма степен определя качеството на постигнатите резултати от съответния режим. Затова обмислете приемането на протеинови шейкове в ежедневието си – има разнообразни варианти и комбинации от варианти, в зависимост от целите, към които се стремите. Шейковете Ви дават свободата да бъдете независими от времето и мястото за хранене – достатъчни са само няколко минути, за да приемете качествена храна.

Екипът на BodyTime.BG е напълно на Ваше разположение за избора на подходящ продукт специално за Вас, както и за консултации, свързани с най-ефективната му употреба.

Желаем Ви успех!
Коментари

 • Anonimus
  denislav rednikov zdr,iskam da vi popitam,na 4i predi edna godina boleduvah ot gastrit zaradi tova suhoto qde mislq4e,6tot vse si hapvah na skra ane gotveno imali opasnost da po4vam da treniram i pak da imam bolki ako moje mi pomognete molqvi iskam da treniram no tova ne6to mn me pretesnqva o6te sam na 21 i imam mn golqm merak da naprava ne6to sas sebesi,,molqvi dai te mi nqkvi saveti blagodarq.
  25 Април в 19:32
 • Anonimus
  Владо По време на зимния период използвам протеинов шейк с гейнър за покачване на килограми . Въпроса ми е по време на пролетта , когато започна да изчиствам мазнините как ще се отразява суроватъчният протеин , ще затрудни ли изчистването или ще спомогне за задържането на мускулна маса и изчистването на мазнини ? Целта ми е задържане на мускулна маса при свалянето на килограми с кардио (тичане,велориметър) .
  09 Февруари в 18:37
 • Anonimus
  Кристиан Владо, суроватъчният протеин ще ти помогне за свалянето на килограми определено, тъй като в него има малко количество въглехидрати, да не говорим че някои нямат никакво. За запазване на мускулната маса е добре да приемаш аминокиселини и по-точно BCAA когато тренираш. Те ще ти помогнат да запазиш мускулната маса, като те предпазват мускула от разпадане. Надявам се, че съм бил полезен. Поздрави! :)
  18 Февруари в 11:02
 • Anonimus
  Владо Благодаря ти много за отговора ! Искам само да те попитам относно аминокиселините ВСАА като каза докато тренирам . Можеш ли да ми кажеш кога по точно се пият в тренировъчен ден , по колко и в не тренировъчен ден кога и по колко ? Пил съм аминокиселини , но не с разклонена верига . Ако можеш да препоръчаш Амино и суроватъчен протеин ....
  22 Февруари в 13:29
 • Anonimus
  clarisonic brush Действительно трудно себе представить !
  03 Декември в 05:06
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

03 Октомври 2018

Есента е тук. Сезонът, в който богатството на плодове и зеленчуци е най-голямо. Именно поради тази причина хо...

Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще ус...

Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е ...