Пикова флексия

Добавена на 10 Юли 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Пиковата флексия е методика с помощта на която се поддържа пределно изометрично напрежение на работещите мускули, когато те се намират в напълно съкратено състояние – флексия.

От физиологична гледна точка методът пикова флексия представлява съчетание на динамична и изометрична мускулна дейност. Така разгледан, в контекста на културистичните приоритети, този метод поставя в непозната стресова ситуация активизираните мускули.

За разлика от типичната изометрична тренировка – серии от 3-10 сек. изометрични контракции, при която няма съвпадение между силовото натоварване и мускулното кръвонапълване, при метода на пикова флексия те ритмично се съчетават. Подобна синхронизация определено стимулира хипертрофичните мускулни процеси. Елитните билдъри считат този метод не само за най-доброто средство за постигане на така желаната мускулна твърдост, но го свързват също така и с възможностите, които той определено им предоставя за постигане в дълбочина на мускулна сепарация. Голямо преимущество на този метод е също това, че в голяма степен се доближава до специфичните състезателни изисквания, които диктуват плавните и интензивни преходи да се редуват с изометрично-напрегнати пози.

От значение са характерът на съответното упражнение и плоскостта, в която се изпълняват. Задължително условие за ефективното използване на този метод, е да се подбере такава работна позиция, при която мускулната флексия е комбинирана с максимално напрежение. Така например ако културистът стои изправен с щанга на рамене, то разгъвачите в колянната става – квадрицепсите са съкратени, но натоварването в тях е нищожно – тежестта се поема от костната система. Ако обаче същите мускули се съкратят от седеж на екстензор и се задържи, то в действителност се реализира замисълът на пиковата флексия за комбинирано динамо-статично натоварване. При основното упражнение за мускулите разгъвачи в лакътната става – трицепсите – разгъване на скрипец (отгове-надолу) с една ръкав най-долно положение, мускула е съкратен, но натоварването върху него е минимално и принципът пикова флексия не действа, докато при същото упражнение, но изпълнено от водоравен наклон (кик-бек), мускулната контракция е съпроводена и с огромно изометрично натоварване. Още по-силно това може да се почувства, ако втория вариант се изпълни с дъмбел. Подобни примери могат да се формулират при почти всички мускулни групи, но особено показателни са упражненията за трениране на дългите гръбни мускули. При почти всички видове изтегляния състоянието на флексия не се характеризира с желаното пиково натоварване, независимо от величината на използваните утежнения, докато при екстензия и флексия от опора на гимнастически кон пиковата флексия е толкова подчертана, че нейното задържане е възможно само за минимално време, дори и когато упражнението се използва без допълнителна тежест.

В заключение бихме могли да посочим, че методът на пиковата флексия е практически план осъществява отлично съчетаване между най-добрите страни на динамичните и статичните усилия. От една страна динамичните контракции изцеждат мускулната енергия, а от друга – изометричните паузи усъвършенстват нервно-мускулната регулация – ситуация, много доближаваща се до реалната състезателна дейност. Същевременно трудните статични контракции задължително задържат и концентрират вниманието - т.е. постига се така желаната „мисъл-мускул” връзка. Не на последно място, от морфологична гледна точка, методът на пиковата флексия не само успешно повлиява цялостното морфологично състояние, но по изключително ефективен начин атакува мускула в дълбочина.


Съществуват няколко варианта за прилагане на метода пикова флексия:

➡ задържането на флексията се осъществява в края на всяко повторение
➡ задържането на флексията се осъществява в последните 2-3 повторения
➡ задържането на флексия се осъществява без предварителен план


Примерни варианти с метода на ПИКОВАТА ФЛЕКСИЯ


Гръдни мускули:
От тилен лег кръстосване на ръцете и задържане на паралелен скрипец

Гръбна мускулатура:
Набиране на висилка и задържане в горно положение

Раменни мускули:
Отвеждане и задържане от лицев лег на прави ръце с дъмбели напред и нагоре

Бицепси:
Сгъване и задържане с дъмбели от лицев лег (мишниците прилепени към гръдния кош)

Трицепси:
Разгъване и задържане с дъмбел или на скрипец от водоравен наклон (кик-бек)

Дълги и глутеусни гръбни мускули:
Екстензия и задържане от опора при фиксирани долни крайници

Квадрицепси
Разгъване и задържане на екстензор за квадрицепси
Коментари

  • Anonimus
    The exhibits range from relicsOil Paintingdepict the record about the Malay Sultanate to artefacts that portray the country's battle for independence against Japanese occupation and British colonialism.Lao Zi Temple13 kilometres from Sungai Lembing, Lao Zi Temple is house to Mother day paintingreputedly 'longest artifical dragon'. Begin out your winding journey in to the temple likely in by its 'tail' and being released in the temple if you exitPablo Picasso paintingmouth'.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320725
    25 Юли в 07:28
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...