ЛЮБОПИТНО - Мохамед Али!

Добавена на 13 Юли 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Няколко интересни случки на великия Мохамед Али, които не знаете.

Откраднатото колело

Един от най-скъпите бащини подаръци успява да превърне малкият 12-годишен Клей в легендата Мохамед Али. Боксовата кариера на младежа започва, когато момчето обяснява на Джо Мартин (полицай и боксов треньор), че ще "срита задника" на този, който е свил ценният подарък. Двамата пишат жалба до полицията, а Мартин пуска и молба за включване в боксовия отбор на полицията. Шест седмици по-късно Али печели своя първи мач и дори е излъчван по телевизията. След това идват и титлите. Боксьорът никога не открива крадеца на колелото, но едва ли съжалява за него.

Страх от летене

Боксьорът има само един огромен страх и това са самолетите. През 1960-та година е бил готов да се откаже от златен медал, за да не се налага да се качва в самолет. Али поискал да заменят полета с плаване, но треньорите отказали и билетите били закупени. Джо Мартин станал свидетел на най-интересния полет в живота си, защото Али се появил на терминала с парашут на гърба, с който отказал да се раздели. Полетът до Рим траел само няколко часа, през които хората си почивали, а Али се молел на седалката си за безопасно кацане. След победата и медала, боксьорът се заклел, че ще си купи автобус, с който да се предвижва из САЩ, когато са на турне. Причината е, че автобусите не падат от високо при евентуална повреда. Изхвърленият медал Американците са изключително добри в измислянето на истории. Градските легенди разказват за невероятната сила на Джордж Вашингтон и замразения Уолт Дисни. Другата легенда е, че Али изхвърлил златния си медал в реката, след като му казали в най-тузарското заведение в Луизвил, че "не сервират на негри". Боксьорът разказва, че се е разгневил и изхвърлил златото в реката, но по-късно признава, че не си спомня къде го е забутал. Олимпийската комисия прави нов медал, с който Али да носи олимпийския огън през 1996 година на игрите в Атланта.

Измамникът

Всички казват, че Сони Листън е по-големият измамник, но историята може да разкаже един друг случай. През 1963-та година, Али излиза срещу Хенри Купър на стадион Уембли. Всички места са продадени, а в публиката може да се забележат дори звезди като Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Двубоят се движел с нормално темпо, преди Купър да пробие играта на Али със своя легендарен ляв. Американският медалист пада на земята и се опитва да се свести, преди съдията да преброи до десет, но рундът свършва преди това. Анджело Дънди вижда, че положението е неспасяемо и къса ръкавиците на своя боксьор. Началото на следващия рунд се бави, докато сложат новите ръкавици, а Али диша соли, с които да се върне в съзнание - забранен ход в Англия. Следващият рунд е по-лош за опонента, който получава фатална аркада, с която мачът свършва. Хенри няма лоши чувства и казва, че неговият треньор би направил същото, за да спаси мача.

Спасяването на самоубиец

Победата на ринга не е всичко. През 1981 година, Али се намесва в спасяването на непознат, който крещи през прозореца, че виетнамската армия идва за него и ще го убива. Ситуацията излизала от контрол, защото публиката крещяла на мъжа да скача от 9-я етаж, а органите на реда нямали никакъв шанс с убеждаването. Боксьорът поискал да се намеси и въпреки предупрежденията, че потенциалната жертва може да е въоръжена, Али не се поколебал. Двамата приказвали половин час на прозореца до самия край. Али излязъл с човека, качил го в лимузината си и го закарал в близката болница, където му обещал, че ще направи всичко, за да му помогне.

Кечистът

Посещението на Али в Токио е доста интересно. Мохамед поискал среща с някой от кечистите на JAWA (Japanese Amateur Wrestling Association). Най-правилният избор бил Антонио Иноки. Това, което Мохамед не знаел за този своя опонент е, че той е много успешен и развит ММА боец, който успял да надвие редица опоненти, включително и златния джудо медалист Вилхелм Руска, а сега искал да добави и боксьор в класацията. В деня на битката, Али започнал да се притеснява, или поне така казват, защото разбрал, че опонента иска истински двубой, а не циркаджийски номера. Има друга версия, в която се смятало, че двубоят ще бъде приятелска среща, а не бой за титла. Правилата за двубоя били толкова промени, че мачът се оказал пълен провал и завършил с равенство.

Али срещу Супермен

В комиксите със супергерои има много малко истински лица, които са се появявали. Денис О`Нийл и Нийл Адамс, с разрешението на Али, създават точно такъв комикс, в който срещат най-великия боксьор и най-великия супергерой. Комиксът излиза през 1978 година и има впечатляваща корица. В публиката можеш да видиш и познати лица като Кърт Вонегът, Франк Синатра, Лекс Лутър и дори Батман. Битката щяла да излъчи и победителя, който да се изправи срещу опонента на злия император Rat`Lar. Мачът се провежда на планета, която е близо до слънцето, за да може супергероят да няма своите супер сили, а боксьорът ще трябва да му покаже всички качества. Победата е за Али, а комиксът можеш да откриеш в интернет.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...